ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιεράπετρα, Κρήτη, 10 Αυγούστου 2020

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards - ο πεντάστερος πολιτιστικός θεσμός που έβαλε τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης στον χάρτη των πιο μεγάλων διεθνών φεστιβάλ του πλανήτη, αλλά και το νέο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards, έκλεισαν την αυλαία τους το Σάββατο 8 Αυγούστου με μια εντυπωσιακή Τελετή Λήξης που μεταδόθηκε online από το κανάλι της επίσημης ιστοσελίδας των Φεστιβάλ www.festivalierapetra.gr και την οποία παρακολούθησαν πλήθος θεατών από όλον τον κόσμο. 

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και των δύο Φεστιβάλ  κ. Ελένη Βλάσση, τόνισε κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης τη σημασία της διατήρησης του κινηματογραφικού πολιτισμού την εποχή του covid-19 και για αυτό άλλωστε τηρήθηκαν πιστά οι προγραμματισμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των Φεστιβάλ. Με γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των κατοίκων της Ιεράπετρας, όλες οι προβολές των ταινιών έγιναν φέτος διαδικτυακά. 178 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από 42 διαφορετικές χώρες προβλήθηκαν για 7 συνεχόμενες ημέρες από την επίσημη ιστοσελίδα των δύο Φεστιβάλ, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία καθώς τις παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές από όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας, η τεράστια συμμετοχή των online χρηστών στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού, ακόμη και από χώρες που δεν συμμετείχαν με ταινίες τους στα Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα.

Για μια ακόμη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards - φέτος αφιερωμένο στο περιβάλλον και τη περιβαλλοντική εκπαίδευση, ανέδειξε τη δημιουργική πολιτιστική του συνείδηση και τον πλουραλιστικό του χαρακτήρα, φιλοξενώντας μία ευρεία γκάμα ταινιών με σύγχρονα θέματα, όπως η οικονομική λιτότητα, ο ρατσισμός, οι κοινωνικοπολιτικές διακρίσεις, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταγραφή μνήμης, η κλιματική αλλαγή, καθώς και θέματα που σχετίζονται με όλες τις μορφές τέχνης, τη μυθολογία, τις βιογραφίες και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες. Παράλληλα, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Κρήτης  &  Awards, ο νέος πολιτιστικός θεσμός που δημιούργησε  η κ. Ελένη Βλάσση, συγκέντρωσε τις καλύτερες φετινές παραγωγές ταινιών μυθοπλασίας, προσδίδοντας ένα δυνατό καινοτόμο στίγμα στην ήδη επιτυχημένη πορεία του διεθνούς αυτού θεσμού.

Λίγο πριν το τέλος της Τελετής Λήξης, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μετέβησαν στα Γραφεία των Φεστιβάλ, από όπου μαζί με την τεχνική ομάδα ανακοίνωσαν τα Βραβεία των Κριτικών Επιτροπών - οι οποίες για μια ακόμη χρονιά αποτελούνταν από διακριμένα ονόματα των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, τα Βραβεία Φεστιβάλ τα οποία κάθε χρόνο απονέμονται τιμητικά σε ταινίες από τον ίδιο τον θεσμό και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια εκφράζοντας μία επιπρόσθετη αναγνώριση στους διαγωνιζόμενους δημιουργούς, αλλά και τα πολυαναμενόμενα Βραβεία Κοινού. Μεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης, το ντοκιμαντέρ "Ο Γιώργος του Κέδρου" των Γιώργου και Γιάννη Κολόζη που απέσπασε στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards 3 Βραβεία στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα - ανάμεσά τους το 1ο Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο Σκηνοθεσίας, το ντοκιμαντέρ από τη Βραζιλία "Saudade Mundao" των Theodora Paskquinelli και Angelica Lena που απέσπασε 2 Βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα - ανάμεσά τους το 1ο Βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, αλλά και οι ταινίες μυθοπλασίας "Φαντασία" του Αλέξη Καρδαρά που κυριολεκτικά σάρωσε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards αποσπώντας 10 Βραβεία καθώς και η "Εξορία" του Βασίλη Μαζωμένου η οποία απέσπασε 3 Βραβεία – ανάμεσά  τους το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας.

Ευχαριστώντας με χαρά και συγκίνηση την οργανωτική ομάδα και την ομάδα εθελοντών των δύο Φεστιβάλ που εργάστηκαν με πάθος για την άψογη διοργάνωση, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Ελένη Βλάσση ανακοίνωσε την καθιέρωση από την επόμενη χρονιά των επιτυχημένων online προβολών παράλληλα με τις ζωντανές. Με την ευχή να έχει ξεπεραστεί η παγκόσμια πανδημία, έδωσε ραντεβού σε  κινηματογραφιστές και πολιτιστικούς πρεσβευτές από όλη τη γη, να έρθουν του χρόνου, 7 έως 14 Αυγούστου 2021, στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Awards και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards, «εδώ στον Νότο, στην πύλη της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων, για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί από την θάλασσα της Ιεράπετρας σε όλον τον κόσμο». Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Τέχνη είναι πάντα πιο δυνατή από τα δεινά μας».  

  • Επισυνάπτεται η λίστα όλων των Βραβείων με τις συνθέσεις των Κριτικών Επιτροπών. 
    Βραβεία 2020

1

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Φεστιβάλ, Ελένη Βλάσση.

2
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Φεστιβάλ, Ελένη Βλάσση, με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και τους παρουσιαστές, κατά την διάρκεια της Τελετής Λήξης με φόντο την θάλασσα της Ιεράπετρας.