min ierop3

 

Στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδριάσεων Επιτροπών του Δήμου Ιεράπετρας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του "Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & awards" Ελένη Βλάσση, έκανε την έναρξη της Εσπερίδας με θέμα: «Άγνωστες Μινωικές Ιεροπραξίες».

Ο  Κεντρικός ομιλητής κ. Ανδριανός Μπεζούγλωφ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι ιεροπραξίες των Μινωιτών, με το βιορυθμό του ανθρώπινου σώματος.

Τέτοιες ιεροπραξίες βλέπουμε στα Μινωικά δαχτυλίδια, στις τοιχογραφίες και στα αγγεία της Μινωικής εποχής.

Εστίασε κυρίως στην βαθιά γνώση των Μινωιτών,  όσον αφορά στην τεχνολογία των υπερήχων και των υποήχων και πως αυτή  επηρεάζει  τον παλμό του χρόνου και τον παλμό της ανθρώπινης καρδιάς, όταν στέλνει το αίμα στο σώμα. Σημαντικό σημείο αναφοράς,  για μας τους Ιεραπετρίτες, ήταν η  Ιερά Πύτνα, που κατά την έρευνα του είναι ένας χώρος, που βρίσκεται κοντά στην Ιεράπετρα και αποτελείται από δύο τεράστιους κρατήρες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από μετεωρίτες. 

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη φυσική της πληροφορίας, που έχει αναδείξει ο καθηγητής Καρίμ από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπως για το ενεργοποιημένο νερό και την επωδή, που ήταν  στο θεραπευτικό οπλοστάσιο  των Μινωιτών.

Καταδείχτηκε πως οι επωδές και οι ιεροπραξίες δρούσαν συμπληρωματικά με τα φάρμακα, ώστε οι Μινωίτες να θεραπεύουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή.

Την γνώση αυτή φάνηκε να συνέχισε ο Φιλόσοφος Σωκράτης στην Αρχαία Ελλάδα, όταν δίδασκε το νεαρό Χαρμίδη : "…όταν αυτός με ρώτησε αν γνωρίζω το φάρμακο κατά της κεφαλαλγίας, του απάντησα ότι το εγνώριζα και του είπα ότι το φάρμακο ήτο κάποιο φύλλο δέντρου και ότι κοντά εις το φάρμακο είναι και οι επωδές(επωδή δε τις τω φαρμάκω)".