με λίγα λόγια...

Είμαστε μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με αγάπη και πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στη μοναδική αυτή τέχνη αποτύπωσης του παγκόσμιου πολιτισμού των λαών, καθώς και να αναδείξουμε την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι η κα Ελένη Βλάσση η οποία είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει επανειλημμένως με τα ντοκιμαντέρ της στα Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία «ΧΡΥΣΕΑ» είναι Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την πραγματοποίηση κοινωφελών και πολιστικών δρώμενων, τα οποία βέβαια θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη του Θεσμού, ενός Θεσμού που θα εντυπωσιάζει και θα συναρπάσει τον κόσμο που θα μπει στην διαδικασία να συμμετέχει σε αυτήν την φοβερή εμπειρεία.

Οι ομάδες και η κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας αποτελείται από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο.

ταξιδεψε στο Νοτο για να δεις ολο τον κοσμο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΉΣ ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Φθάνοντας με μεγάλη χαρά στον 8ο  χρόνο της ανοδικής πορείας του "Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" καθώς και στον 2ο χρόνο του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards", ως Καλλιτεχνική  Διευθύντριά τους, θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για αυτούς τους δύο πεντάστερους διεθνείς πολιτιστικούς θεσμούς που παράγουν πολιτισμό, προάγουν και ενδυναμώνουν την τοπική κουλτούρα. Και που διαχρονικά προωθούν τον Ελληνικό Κινηματογράφο και την Ελληνική Παραγωγή στην διεθνή αγορά, μέσω του Ιεράπετρα Film Market που δημιουργήσαμε, διαμορφώνοντας δυναμικά το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας μας.

Στα χρόνια που πέρασαν, τα δύο  Φεστιβάλ μας, πιστά στα ιδεώδη τους, πρόβαλλαν μέσα από τις ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης τον Ελληνικό, τον Ευρωπαϊκό και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, ανοίγοντας ένα μεγάλο κινηματογραφικό παράθυρο σε όλο τον κόσμο, στους δημιουργούς και στους παραγωγούς διεθνώς. Παράλληλα, ενίσχυσαν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προωθώντας την τοπική κουλτούρα και τον κρητικό  πολιτισμό μέχρι τα πέρατα της γης.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά δημιουργίας των δύο Φεστιβάλ μας, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους ήταν ότι κατάφεραν να ανοίξουν τα πανιά τους ταξιδεύοντας έξω από τα σύνορα της χώρας μας, συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες, συνδιοργανώσεις, και χαράσσοντας νέους κινηματογραφικούς και εμπορικούς δρόμους ανάμεσα σε 73 χώρες του κόσμου. Αλλά και μετά τη λήξη τους, κάθε χρόνο, τα Φεστιβάλ ταξιδεύουν στην Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε πολλές χώρες της γης, προβάλλοντας τις βραβευμένες ταινίες σε παράλληλες εκδηλώσεις και αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Η δυνατή πολυπολιτισμική ταυτότητα των Φεστιβάλ, προσφέρει το βήμα και το κίνητρο σε όλο και πιο πολλούς δημιουργούς από πολλές χώρες του κόσμου να συμμετέχουν με τις ταινίες τους, εδώ στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, στην Ιεράπετρα.

Από τον 2ο χρόνο, μετά το "πάντρεμα" της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, έγιναν πολλές συνεργασίες με το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Νέα Ζηλανδία και πολλές άλλες χώρες. Σε 73 χώρες από όλη τη γη, μέσα από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, διεθνοποιήσαμε την τοπική μας ταυτότητα, τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, την εντοπιότητα, ενισχύοντας την ανάπτυξη του νησιού μας.

Κάθε Αύγουστο, το "Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" και το "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards" φιλοξενούν πολιτιστικούς πρεσβευτές από την Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Κίνα και άλλες χώρες, καθώς και βραβευμένους με Όσκαρ σκηνοθέτες. Κάθε Αύγουστο, κινηματογραφιστές, παραγωγοί και πολιτιστικοί εκπρόσωποι από όλη τη γη  βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στη πόλη της Ιεράπετρας. Ο στρατηγικός στόχος των Φεστιβάλ είναι να ακολουθούν τους ρυθμούς εξέλιξης των τεχνολογικών, κινηματογραφικών, κοινωνικών, εμπορικών αλλαγών και  διατηρώντας την ελληνικότητα τους να παραμένουν οικουμενικά.

Πέρυσι η πανδημία έδειξε ότι προχωράμε γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή και έτσι το μέλλον των δύο Διεθνών Φεστιβάλ είναι ταυτόχρονα ψηφιακό. Και όπως ο ψηφιακός πολιτισμός δεν έχει σύνορα ούτε γεωγραφικούς αποκλεισμούς, φέτος ακολουθούμε τον περσινό πειραματισμό μας με online προβολές, live streaming αναμεταδόσεις, forum, ο οποίος μας καταξίωσε παγκοσμίως σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό μιας μεγάλης ψηφιακής κοινωνίας χιλιάδων θεατών.

Από την νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα Φεστιβάλ μας  έχουν στόχο να προσφέρουν στους κινηματογραφόφιλους της χώρας μας και του πλανήτη μια καλοκαιρινή έξοδο, για τους χειμώνες και τις ανοίξεις που χάσαμε εξαιτίας της πανδημίας, μέσα από ζωντανές και online προβολές ταινιών με live streaming μουσικοχορευτικά δρώμενα, συναυλίες, masterclasses, διαγωνισμούς ζωγραφικής και φωτογραφίας, πολυάριθμες εκδηλώσεις.

Από 7-21 Αυγούστου το "8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards", καθώς και το "2ο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards" θα προβάλλουν όλες τις ταινίες ζωντανά και ταυτόχρονα online 24ωρες το 24ωρο στην ιστοσελίδα των Φεστιβάλ www.festivalieraρetra.gr. 200 Ντοκιμαντέρ Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή με 140 διαγωνιζόμενα και 120 διαγωνιζόμενες ταινίες μυθοπλασίας. Για 14 μέρες θα βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στους θερινούς κινηματογράφους, στις σκοτεινές αίθουσες προβολών, θα ανοίξουμε πάλι τα μικρόφωνα στη σκηνή, κρατώντας συντροφιά στο σινεφίλ κοινό, που μας επιβραβεύει πάντα με γέλιο, αγκάλιασμα, χειροκρότημα, συγκοινωνούντα δοχεία στα σινεμά και στις μεγάλες πλατείες. Από εδώ τον Νότο, τα Φεστιβάλ μας θα σας ταξιδέψουν με μαγικές εικόνες σε όλη τη γη.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής μας διπλωματίας το "8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" και το "2ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards" καινοτομούν και πάλι, θέτοντας στο εξής υπό την αιγίδα τους το "2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης" και το "2ο Φεστιβάλ Μουσικής".
Σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, τα Φεστιβάλ μας κατέχουν την σφραγίδα ποιότητας "EFFE 2020-2021" (Europe for Festivals, Festivals for Europe) του European Festivals  Association. Η τιμητική ταυτότητα "EFFE" σηματοδοτεί την υψηλή ποιότητα των Φεστιβάλ, δίνοντας ένα παραπάνω κίνητρο στους κινηματογραφιστές των χωρών όλου του κόσμου, να έρθουν σε επαφή με την Ιεράπετρα, την Κρήτη και τον πολιτισμό της.

Ως καλλιτεχνική διευθύντρια του "8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" και του "2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards, θεωρώ μεγάλη τιμή, που τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού, της Μουσικής και των Γραμμάτων, κοσμούν φέτος τα δύο Φεστιβάλ μας. Τιμώμενο πρόσωπο ο πολυβραβευμένος  Έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, διεθνώς αναγνωρισμένος για την τεράστια προσφορά του στη μουσική του Ελληνικού Κινηματογράφου. Διδάκτωρ Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, ένας από τους στυλοβάτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον  Μάνο Χατζιδάκι. Έγραψε τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και για 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Συνέθεσε μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα και σήμερα το όνομά του αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική και θεατρική μουσική επένδυση, με πολυάριθμες αξέχαστες συνθέσεις, ανάμεσά τους η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, η μουσική που έγραψε για την ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη "Κόκκινα Φανάρια".
Το "8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards" είναι φέτος αφιερωμένο στην "Υγεία και το Ασφαλιστικό Σύστημα" και στην Τελετή Έναρξης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Πανδημία". Το "2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards είναι φέτος αφιερωμένο στα "200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση" και θα προβάλλει την ταινία "Το Ανίκητο πλοίο της Επανάστασης". Το οποίο συμπεριλαμβάνετε στο ημερολόγιο των  δράσεων της επιτροπής 1821-2021.

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια, ευχαριστώ από καρδιάς τους Ιεραπετρίτες, τους εγχώριους και ξένους επισκέπτες μας, που κάθε χρόνο κατά χιλιάδες στηρίζουν με την παρουσία τους,  αυτούς τους δυο σπουδαίους διεθνείς πολιτιστικούς θεσμούς και γίνονται θεατές και πρωταγωνιστές στο πανί του κινηματογράφου.

Ευχαριστώ όμως και όλους τους δημιουργούς, τους πολιτιστικούς πρεσβευτές και τους προσκεκλημένους, που θα είναι όλοι δίπλα μας στις ζωντανές και online εκδηλώσεις. Για 8η συνεχή χρονιά, από την Παραλιακή Πλατεία Πολιτισμού της Ιεράπετρας μέχρι το Ενετικό Φρούριο και το Τζαμί, η Ιεράπετρα αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα, σταυροδρόμι των πολιτισμών και πύλη των ηπείρων, όπου συναντιέται η Ανατολή με την Δύση, η Μεσόγειος με τα Βαλκάνια και η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Ευχαριστώ από καρδιάς τους διαδικτυακούς θεατές μας, το διεθνές σινεφίλ κοινό της τεράστιας ψηφιακής κοινωνίας που συμμετέχει στα Φεστιβάλ μας καταξιώνοντας τα σε όλη τη γη. Σας προσκαλώ όλους, να είστε θεατές στις δωρεάν ζωντανές και διαδικτυακές προβολές από 7-21 Αυγούστου. Θα απολαύσετε μια υπέροχη ξενάγηση από την ιστοσελίδα των Φεστιβάλ μας www.festivalieraρetra.gr, ενώ στις ζωντανές δωρεάν εκδηλώσεις μας θα ζήσετε αξέχαστες μαγικές Αυγουστιάτικες νύχτες.

Και όπως λέει το μότο μας, "Σας περιμένουμε εδώ στο Νότο για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο".

Ελένη Βλάσση

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διοικητικό Συμβούλιο

Ελένη Βλάσση

Πρόεδρος

Γιώργος Κουργιαννίδης

Αντιπρόεδρος

Χρήστος Ηλιόπουλος

Νομικός Σύμβουλος

Κούλλα Σπύρου

Γραμματεία, Marketing, Γενικός συντονισμός

Μαριάννα Χαίτα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Μαρία Ζιώγκα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Οργανωτική Επιτροπή / Τεχνική Υποστήριξη

Γιάννης Βλάσσης

Φίλιππος Βλάσσης

Γιώργος Μπαλοθιάρης

Χρίστος Σολωμός

Τζαννέτος Κομηνέας

Στέλιος Χατζηκρεμίλης

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Πυτικάκης Μιχάλης

Ελευθερία Βασιλάκη

Μάνος Σταθάκης