με λίγα λόγια...

Είμαστε μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με αγάπη και πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στη μοναδική αυτή τέχνη αποτύπωσης του παγκόσμιου πολιτισμού των λαών, καθώς και να αναδείξουμε την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι η κα Ελένη Βλάσση η οποία είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει επανειλημμένως με τα ντοκιμαντέρ της στα Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία «ΧΡΥΣΕΑ» είναι Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την πραγματοποίηση κοινωφελών και πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία βέβαια θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη του Θεσμού, ενός Θεσμού που θα εντυπωσιάζει και θα συναρπάσει τον κόσμο που θα μπει στην διαδικασία να συμμετέχει σε αυτήν την φοβερή εμπειρία.

Οι ομάδες και η κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας αποτελείται από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο.


ταξιδεψε στο Νοτο για να δεις ολο τον κοσμο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής» και του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», σας καλωσορίζω με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση στην 10η επετειακή χρονιά των πεντάστερων Φεστιβάλ μας, από 5 - 25 Αυγούστου 2023, εδώ στον Νότο, στην Ιεράπετρα, την Πύλη της Μεσογείου, για να ταξιδέψουμε και φέτος με ήχους, εικόνες και συναισθήματα σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2014, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ένα μεγάλο μου όραμα. Να μετατραπεί η γενέτειρά μου, ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός και γαστρονομικός προορισμός, σε κέντρο και πυλώνα ενός πολιτιστικού και φεστιβαλικού θεσμού διεθνούς εμβέλειας. Σήμερα, μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, τα Φεστιβάλ μας πρωταγωνιστούν πλέον στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα και προσελκύουν στην Πόλη της Ιεράπετρας ένα πλήθος επαγγελματιών της εγχώριας και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, πολιτιστικούς πρεσβευτές από όλο τον κόσμο και κυρίως το σινεφίλ κοινό. Έχοντας εκπληρώσει τα υψηλότερα κριτήρια, αξιολογήθηκαν με την Σφραγίδα Ποιότητας «EFFE» (Europe for Festivals, Festivalsfor Europe), αναδείχθηκαν πέντε αστέρων «Gold» κινηματογραφικοί θεσμοί από το Film Freeway του Hollywood και εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων διεθνών φεστιβάλ του πλανήτη. Δημιουργήσαμε πολιτισμικούς δεσμούς και διεθνή δίκτυα, με πρωτοπόρες χώρες της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, αλλά και με την Κίνα - υπό τη φαντασμαγορική διαχρονική συνεργασίαμας «China Dream», στα πλαίσια της οποίας διατελώ Πρόεδρος του «Silk Road International Film Festival»,ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Τεράστια επιτυχία και επισφράγιση της πολιτιστικής ποιότητας των Φεστιβάλ μας, αποτέλεσε η φετινή λαμπερή συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, όπου εγκαινίασα εκθεσιακό περίπτερό μας στο Παλάτι των Καννών - μία σπάνια τιμή για ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Οι Κάννες μας έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσουμε τις ελληνικές παραγωγές και τον ελληνικόκινηματογραφικό πολιτισμό, αλλά και να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη σύγχρονη Ιεράπετρα σε σημείο αναφοράς πολιτισμού της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, μια πόλη ιστορική που λόγωτης γεωγραφικής θέσης της αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών και πύλη ηπείρων.

260 ταινίες από 38 χώρες του πλανήτη, θα προβληθούν φέτος στα Επίσημα Διαγωνιστικά Τμήματα των Φεστιβάλ - υπό το βλέμμα των Κριτικών Επιτροπώνμας που κάθε χρόνο, απαρτίζονται από διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, αλλά και στο Πανόραμα, στα Αφιερώματα, στην «10η Ακαδημία Κινηματογράφου Κρήτης», η οποία μαζί με το «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΝέουςΚινηματογραφιστές» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, προσελκύει κάθε χρόνο ένα πλήθος νέων ταλέντων από όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, μία σειρά εκδηλώσεων θα πλαισιώσει δημιουργικά τους θεσμούς μας, με διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, διαγωνισμούς ποίησης και στιχουργικής, διαγωνισμούς κρητικής μαντινάδας, παιδικές δράσεις, αλλά και Αφιερώματα, όπως το φετινό στον Ισπανικό Κινηματογράφο. Αποκορύφωμα του πολιτιστικού πλουραλισμού μας, τα δύο εξαιρετικά δημοφιλή μονοήμερα Φεστιβάλ μας, στις 6 Αυγούστου στις 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, το «4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής», αφιερωμένο φέτος στον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, όπου θα απολαύσουμε επί σκηνής νέους αλλά και αναγνωρισμένους μουσικούς καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα, το «4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», που θα μας ταξιδέψει στη μοναδική στον κόσμο πανδαισία της κρητικής γαστρονομίας, με γεύσεις που θα διαγωνιστούν για τα Βραβεία της Επιτροπής Γευσιγνωσίας, η οποία κάθε χρόνο απαρτίζεται από διακεκριμένους Σεφ από όλη την Ελλάδα.

Με μεγάλη μου χαρά, σας προσκαλώ το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, στην Τελετή Έναρξης του «10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Αwards», που φέτος είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πιο κρίσιμης σημασίας παγκόσμια προβλήματα - την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και του «4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Αwards», που φέτος είναι αφιερωμένο στην πιο πανανθρώπινη προσφορά μας - στον Παγκόσμιο Εθελοντισμό. Ελάτε να γιορτάσουμε τα 10α γενέθλιά μας με ένα φαντασμαγορικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα διεθνών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, ένα μοναδικό Αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που χάσαμε πρόσφατα- τον Ιεραπετρίτη Γιάννη Μαρκόπουλο, τιμητικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων των τεχνών και της κοινωνίας, ζωντανές παρουσιάσεις πολιτιστικών πρεσβευτών από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και την Τιμητική Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ, που διαγωνίστηκε για τα Βραβεία «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, «Μαλάνας, η Ανείπωτη Ιστορία του Αλέξανδρου», που θα μας ταξιδέψει σε μια μοναδική κοινωνία των Ιμαλαΐων που θυμίζει Αρχαία Ελλάδα. Και όπως κάθε χρόνο, ταινίες θα είναι διαθέσιμες online, 24 ώρες το 24ωρο, στην «Ψηφιακή Πλατεία» μας, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μας www.festivalierapetra.gr, ενώ όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις θα αναμεταδοθούν μέσω livestreaming. H Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 21:00 στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, κλείνοντας την φετινή γενέθλια αυλαία με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις και την Τιμητική Προβολή των πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ «Το Φράγμα» και «Τα Φαράγγια».

Σας περιμένω με αγάπη, εδώ, στον Νότο, 5 έως 25 Αυγούστου, για να σκορπίσουμε το άρωμα των γενεθλίων μας σε όλο τον κόσμο, να ταξιδέψουμε με ήχους και εικόνες και να ζήσουμε αξέχαστες μαγικές Αυγουστιάτικες νύχτες δίπλα στη Θάλασσα της Ιεράπετρας και κάτω από τον έναστρο ουρανό της Κρήτης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα αυτά τα 10 ανεκτίμητα χρόνια.

Ελένη Βλάσση

Καλλιτεχνική ΔιευθύντριαΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διοικητικό Συμβούλιο

Ελένη Βλάσση

Πρόεδρος

Γιώργος Κουργιαννίδης

Αντιπρόεδρος

Χρήστος Ηλιόπουλος

Νομικός Σύμβουλος

Κούλλα Σπύρου

Γραμματεία, Marketing, Γενικός συντονισμός

Μαριάννα Χαίτα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Μαρία Ζιώγκα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Οργανωτική Επιτροπή / Τεχνική Υποστήριξη

Γιάννης Βλάσσης

Φίλιππος Βλάσσης

Γιώργος Μπαλοθιάρης

Χρίστος Σολωμός

Τζαννέτος Κομηνέας

Στέλιος Χατζηκρεμίλης

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Πυτικάκης Μιχάλης

Ελευθερία Βασιλάκη

Μάνος Σταθάκης