με λίγα λόγια...

Είμαστε μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με αγάπη και πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στη μοναδική αυτή τέχνη αποτύπωσης του παγκόσμιου πολιτισμού των λαών, καθώς και να αναδείξουμε την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι η κα Ελένη Βλάσση η οποία είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει επανειλημμένως με τα ντοκιμαντέρ της στα Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία «ΧΡΥΣΕΑ» είναι Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την πραγματοποίηση κοινωφελών και πολιστικών δρώμενων, τα οποία βέβαια θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη του Θεσμού, ενός Θεσμού που θα εντυπωσιάζει και θα συναρπάσει τον κόσμο που θα μπει στην διαδικασία να συμμετέχει σε αυτήν την φοβερή εμπειρεία.

Οι ομάδες και η κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας αποτελείται από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο.

ταξιδεψε στο Νοτο για να δεις ολο τον κοσμο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής» και του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», σας καλωσορίζω, από 6 έως 20 Αυγούστου, στην 9η χρονιά των πεντάστερων πολιτιστικών θεσμών μας, εδώ στον Νότο, στην Ιεράπετρα, την Πύλη της Μεσογείου, κοιτίδα και σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων.

Από το 2014, τρέξαμε ανοδικά με ταχύτητα φωτός ώστε σήμερα τα Φεστιβάλ μας να πρωταγωνιστούν στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Εκπληρώνοντας τα υψηλότερα κριτήρια, αξιολογήθηκαν με την Σφραγίδα Ποιότητας «EFFE» (Europe for Festivals, Festivals for Europe), αναδείχθηκαν πέντε αστέρων κινηματογραφικοί θεσμοί από το FilmFreeway του Hollywood και εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων διεθνών φεστιβάλ του πλανήτη. Συνάψαμε πολιτισμικούς δεσμούς με πρωτοπόρες χώρες της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως με την Κίνα, υπό τη φαντασμαγορική συνεργασία μας «China Dream», όπου διατελώ Πρόεδρος του «Silk Road International Film Festival» – ενός από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Προσελκύσαμε στην πόλη της Ιεράπετρας ένα πλήθος επαγγελματιών της εγχώριας και της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, πολιτιστικούς πρεσβευτές από όλον τον κόσμο και κυρίως το σινεφίλ κοινό, μετατρέποντας σε μόλις 9 χρόνια έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό και γαστρονομικό προορισμό σε κέντρο και πυλώνα ενός πολιτιστικού και φεστιβαλικού θεσμού διεθνούς εμβέλειας.

Σε αυτά τα 9 χρόνια κάναμε τα Φεστιβάλ μας σημείο συνάντησης και βήμα ανάδειξης των πιο καταξιωμένων δημιουργών και των νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Στις αίθουσες προβολών μας, από την Παραλιακή Πλατεία Πολιτισμού μέχρι το Ενετικό Φρούριο και το Οθωμανικό Τζαμί, προβλήθηκαν και διαγωνίστηκαν πάνω από 2.500 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα τα Φεστιβάλ μας ταξίδεψαν ζωντανά σε 78 χώρες του πλανήτη. Οι Κριτικές Επιτροπές μας, που κάθε χρόνο αποτελούνται από τις πιο διακεκριμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, απένειμαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε ταινίες που στη συνέχεια συμμετείχαν και ξεχώρισαν και σε άλλα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Με την έλευση της πανδημίας, συνεχίσαμε τη ροή των Φεστιβάλ μας με συνέπεια – αντιθέτως με άλλα διεθνή φεστιβάλ - και πραγματοποιήσαμε την συνύπαρξη της ψηφιακής πραγματικότητας μαζί με τη ζωντανή, προβάλλοντας όλες τις ταινίες μας στην «ψηφιακή πλατεία» μας μέσα από την ιστοσελίδα μας www.festivalierapetra.gr, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές μέχρι και από τις πιο μακρινές χώρες του πλανήτη.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της πολιτιστικής μας διπλωματίας, καινοτομήσαμε και φέτος, συνεχίζοντας τις διεθνείς συμπαραγωγές μας με την Κίνα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και διευρύνοντας τις συνεργασίες μας με τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, τη Βιρμανία, την Αιθιοπία, αλλά και με την Ινδία – όπου ακολούθησα ψηλά στα Ιμαλάια τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο θερινό μας σινεμά στην Πλατεία Τζαμί την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9 μ.μ. Για πρώτη χρονιά ξεκινήσαμε τη σπουδαία συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Καννών και το «Best for Fests» του Bruno Chatelin, καθώς και μία διεθνή συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ και με Οσκαρικούς ηθοποιούς του Hollywood – που θα κοσμήσει του χρόνου τις προβολές μας στα 10α γενέθλιά μας.

Στις 7 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής», το οποίο προσφέρει βήμα σε νέους και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές του τόπου μας, στους σπουδαστές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και σε διεθνούς απήχησης καλλιτέχνες, γεφυρώνοντας διαφορετικά ακούσματα από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, σε μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν επί σκηνής τα έργα τους. Την ίδια μέρα, το «3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης» θα σας ταξιδέψει σε μια πανδαισία γεύσεων από εστιατόρια της Ιεράπετρας, διακεκριμένους σεφ της Κρήτης, ντόπιες νοικοκυρές και πολιτιστικούς συλλόγους.

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος παρουσιάζουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και αφιερωμάτων. Στα πλαίσια της «9ης Ακαδημίας Κινηματογράφου» 12 με 17 Αυγούστου, θα στρέψουμε τα φώτα σε νέα ταλέντα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις ταινίες: «Ο καινούργιος μαθητής» του Τμήματος Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας σε σκηνοθεσία Αθηνάς Σπυροπούλου και Μύρωνα Σιδεράκη, «Με τις νότες αγκαλιά» του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου και «Θάλασσα Μνήμη» του Γενικού Λυκείου Αγίου Μύρωνα Ηρακλείου, καθώς και το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Νέους Κινηματογραφιστές» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. 8 έως 11 Αυγούστου στο Στέκι Νεολαίας, θα παρουσιαστεί Έκθεση Φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτοειδησεογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Δημήτρη Μεσσίνη, ενώ και φέτος υλοποιούμε το Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και τον Διαγωνισμό Ποιητικών Συλλογών.

Με μεγάλη μου χαρά σας καλώ στην Τελετή Έναρξης του «9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, που φέτος είναι αφιερωμένα στα "100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή" με προβολή της ταινίας «Γη της Πονεμένης Παναγιάς», αλλά και στον Έλληνα διεθνή μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και στο έργο του «Μυθωδία» για τη NASA. Η Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, με ένα αφιέρωμα στην "Κακοποιημένη Γυναίκα" και προβολή του ντοκιμαντέρ «Μένουμε Ζωντανές».

Σας περιμένω με αγάπη εδώ, στον Νότο, 6 έως 20 Αυγούστου, για να ταξιδέψουμε με ήχους και εικόνες σε όλον τον κόσμο και να ζήσουμε αξέχαστες μαγικές Αυγουστιάτικες νύχτες δίπλα στη Θάλασσα της Ιεράπετρας και κάτω από τον έναστρο ουρανό της Κρήτης.

Ελένη Βλάσση

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διοικητικό Συμβούλιο

Ελένη Βλάσση

Πρόεδρος

Γιώργος Κουργιαννίδης

Αντιπρόεδρος

Χρήστος Ηλιόπουλος

Νομικός Σύμβουλος

Κούλλα Σπύρου

Γραμματεία, Marketing, Γενικός συντονισμός

Μαριάννα Χαίτα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Μαρία Ζιώγκα

Μέλος Οργανωτικού Τμήματος

Οργανωτική Επιτροπή / Τεχνική Υποστήριξη

Γιάννης Βλάσσης

Φίλιππος Βλάσσης

Γιώργος Μπαλοθιάρης

Χρίστος Σολωμός

Τζαννέτος Κομηνέας

Στέλιος Χατζηκρεμίλης

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Πυτικάκης Μιχάλης

Ελευθερία Βασιλάκη

Μάνος Σταθάκης