Η Παχεία Άμμος αποτελεί την βορειοδυτική πύλη εισόδου του Δήμου Ιεράπετρας. Η περιοχή της Παχειάς Άμμου περιλαμβάνει τους οικισμούς: Παχεία Άμμος, Βασιλική και Μοναστηράκι. Εδώ εδρεύει το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης, που πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ασχολείται με τη συντήρηση και την ανάδειξη αρχαιοτήτων. Η παραλία, η στρατηγική της θέση ανάμεσα στις τρεις μεγάλες πόλεις του Λασιθίου, αλλά και τα σημαντικά αξιοθέατα της τριγύρω περιοχής, έχουν βοηθήσει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη του χωριού.
Το πιο γνωστό αρχαιολογικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο μινωικός οικισμός των Γουρνιών. Ήκμασε το 1600 π.Χ. και είναι κτισμένος σε μικρό λόφο στα δυτικά του χωριού. Περίπου 2 χλμ δυτικότερα είναι κτισμένη η ιστορική μονή της Παναγίας Φανερωμένης που δεσπόζει πάνω σε γκρεμό με μοναδική θέα στο κόλπο του Μεραμπέλλου. 
Κοντά στον οικισμό της Βασιλικής υπάρχει πρωτομινωικός οικισμός που ήκμασε το 2600-2300 π.Χ. και θεωρείται πρόδρομος των μεγάλων μινωικών ανακτόρων και πόλεων. Η Βασιλική είναι ένας οικισμός που διατηρεί αρκετά στοιχεία των χωριών της Κρητικής υπαίθρου. Απέναντι από την Βασιλική υπάρχει ο μικρός παραδοσιακός οικισμός Μοναστηράκι, με τους παλιούς νερόμυλους και το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στο ευρωπαϊκό χώρο. Στον οικισμό υπάρχουν σήμερα πολλές όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες. Στον κόλπο της Παχειά Άμμο υπάρχει η μικρή νησίδα Κόνιδα (δηλ. αυγό της ψείρας). Στην ανατολική πλευρά του κόλπου οι ψαράδες του χωριού κατασκεύασαν ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο για την προστασία των σκαφών τους. 
Στην παραλία του χωριού υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφετέριες που εξυπηρετούν όλο το χρόνο τους επισκέπτες.