Το παραδοσιακό χωριό  Άγιος Ιωάννης είναι κτισμένο στην πλαγιά του λόγου «Καταλύματα» σε υψόμετρο 500 μέτρων και  απέχει από την Ιεράπετρα 18 χλμ. Ο επισκέπτης από μακριά έχει μια πανοραμική θέα του οικισμού που το προδιαθέτει για μια ευχάριστη βόλτα στους δρόμους του. Πριν από 40 χρόνια το χωριό έσφυζε από ζωή. Η τουριστική ανάπτυξη και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες οδήγησαν στην μετακόμιση του πληθυσμού στην παραλία μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά.

Το χωριό ήκμασε τους τέσσερεις τελευταίους αιώνες. Χάρη στην εργατικότητα και την καλοσύνη των κατοίκων του καλλιέργησε και παρήγαγε αγροτικά προϊόντα που βοήθησαν του Αγιαννιώτες να είναι αυτάρκεις.    

Η Αγιά Φωτιά, παραμυθένια παραθαλάσσια περιοχή του Αι Γιάννη με πεντακάθαρη θάλασσα, με μοναδική ομορφιά που συνδυάζει βουνό και Θάλασσα δίπλα – δίπλα με τα τεράστιο βράχο να δεσπόζει επιβλητικός και το νησάκι στη θάλασσα.

Το Κουτσουνάρι  άρχισε να αξιοποιείτε την δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι το στολίδι της νοτιοανατολικής Κρήτης με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και την καλύτερη και ωραιότερη παραλία της Ανατολικής Κρήτης. 

Το φαράγγι του Μυλωνά βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Αγίου Ιωάννη και καταλήγει κοντά στην παραλία Κακιά Σκάλα ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα. Υπάρχουν δυό-τρεις διαδρομές στην περιοχή που όλες καταλήγουν στον εντυπωσιακό 40 μέτρων καταρράκτη του φαραγγιού. Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το συγκεκριμένο φαράγγι είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, ώστε να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που κάνει το τοπίο μαγευτικό. 

Απόκρημνοι βράχοι, κάθετοι γκρεμοί, πολυάριθμες σπηλιές, το πευκοδάσος, η ρεματιά του Μυλωνά, οι πανέμορφοι καταρράκτες και η γραφική κοιλάδα του Ψυχρού δημιουργούν μια περιοχή πανέμορφη που αξίζει να περπατήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κάποιος.

Στην περιοχή ρέουν χρόνια τώρα πολλά νερά που τροφοδοτούν τον κεντρικό ποταμό που κινούσε παλαιότερα πολλούς νερόμυλους (από όπου πήρε και το όνομα η ρεματιά) που ακολουθούσαν την πορεία του μέχρι χαμηλά, και καταλήγουν στη θάλασσα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας με την πανέμορφη παραλία λίγο πριν τα Φέρμα. Στην περιοχή συναντάμε πολλά πεύκα που καλύπτουν τις γύρω πλαγιές, αλλά και πολλά πλατάνια μέσα στην κοίτη του ποταμού, όπου δεξιά και αριστερά της την στολίζουν μυρτιές και οι σφάκες χαρίζοντας μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη.