| Προηγούμενη σελίδα | Επιστροφή στην αναζήτηση |

Jose Luis Espinosa, the spy

Πρωτότυπος τίτλος: José Luis Espinosa, o espião

Ντοκιμαντέρ | 2022 | ΕΓΧ | 1ω 7λ


Περίληψη

Ένας μυθιστοριογράφος και ένας κινηματογραφιστής ερευνούν τη φιγούρα του José Luis Espinosa Pardo, ενός ενεργού αγωνιστή των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του Φρανκισμού και της Μετάβασης, αλλά που κατέληξε να είναι έμπιστος των μυστικών υπηρεσιών του κράτους.

Η δραστηριότητά του θα είχε περάσει απαρατήρητη αν δεν είχε αποτύχει η απόπειρα δολοφονίας του Antonio Cubillo, ενός αντιφρονούντος του Κανάριο και αρχηγού της ένοπλης οργάνωσης MPAIAC, της οποίας ήταν ο οργανωτής.

Το 1988, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, στην οποία το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι αποδείχθηκε ότι κάποιοι άγνωστοι «αλλά που ανήκαν στην αστυνομία» αποφάσισαν να «εξαρθρώσουν» την αυτονομιστική οργάνωση MPAIAC και να κάνουν τον ηγέτη της, Antonio Cubillo πρόσφυγα στην Το Αλγέρι εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τη δίκη, αυτοί οι «ακαθόριστοι» άνθρωποι διέταξαν τη δολοφονία του Cubillo από τον José Luis Espinosa Pardo, ο οποίος «ήταν και έκανε σχεδόν τα πάντα: ως ξυλουργός, κατάσκοπος, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μαρξιστικής-Λενινιστικής Ισπανίας, μαχητής των το Μέτωπο Αντιφασιστικός Επαναστάτης και Πατριωτικός και Γενικός Γραμματέας του UGT της Μούρθια». Ήταν η πρώτη πρόταση κρατικής τρομοκρατίας στην Ισπανία. Πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 2016.


Σκηνοθέτης: Alfonso Palazón Meseguer
Έίδος: Ντοκιμαντέρ
Έτος ολοκλήρωσης: 2022
Χώρα προέλευσης: Πορτογαλία

Φωτογραφίες

Συντελεστές

Σκηνοθέτης

Κινηματογραφία

Μουσική

Σχεδιασμός

Επιστροφή στην αναζήτηση
Προηγούμενη σελίδα