Χρήστος Σολωμός
Ο Χρήστος Σολωμός είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, ιστορικός ερευνητής, μεταφραστής, διαχειριστής οπτικοακουστικών αρχείων. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν στην Αθήνα, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Λονδίνο (RADA) και εκπαιδεύτηκε στην Κινησιολογία από τον Kazuo Ohno Sensei στο Τόκιο.
Εργάστηκε για χρόνια ως ηθοποιός στο Θέατρο ("Yerma" του Federico Garcia Lorca σε σκην. Σταύρου Τσακίρη, "Η Όπερα των Σκιών" του Νίκου Μαμαγκάκη σε σκην. Γιάννη Σμαραγδή, "Ο Μισάνθρωπος" του Μολιέρου σε σκην. Άντζελας Μπρούσκου, "Το πιο Γρήγορο Ρολόι του Κόσμου" του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκην. Μιχάλη Γκίνου, "Tuko Tuko! Η Πριγκίπισσα του Φεγγαριού της Σαύρας" του Anton Juan σε σκην. του ιδίου, "Οι Γάμοι" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκην. Τάκη Τζαμαργιά, "Το Χρυσό Αγόρι" του Clifford Odets σε σκην. Vernon Hinkle, κ.ά.), στην Τηλεόραση ("Τμήμα Ηθών" σε σκην. Μανούσου Μανουσάκη, "Ανατομία ενός εγκλήματος" σε σκην. Πάνου Κοκκινόπουλου, κ.ά.) και στον Κινηματογράφο ("Ηνίοχος" σε σκην. Αλέξη Δαμιανού, "Μοναξιά μου Όλα" σε σκην. Δημήτρη Παναγιωτάτου, "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" σε σκην. Δημήτρη Αθανίτη, κ.ά.)
Μετά από μία μακρόχρονη κινηματογραφική μαθητεία δίπλα στον Αλέξη Δαμιανό, το 1995 στράφηκε στο ντοκιμαντέρ και ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής Petra Film, με αντικείμενο το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του παραγωγή, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Meri Amen: Αναζητώντας τον Τάφο του Αλέξανδρου (σε σκην. Θωμά Μοσχόπολου) - μία μυθική και ποιητική αναζήτηση του Ελληνισμού στην Ανατολή, βασίστηκε σε μία μακρόχρονη ιστορική έρευνά του στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο πάνω στον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απέσπασε διεθνή βραβεία και διακρίσεις.
Το 2000 συμμετείχε ως συμπαραγωγός στην κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας Black Out (σε σκην. Μενέλαου Καραμαγγιώλη), διεθνής συμπαραγωγή που τιμήθηκε με 5 Ελληνικά Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, 7 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και προβλήθηκε σε πολλές χώρες.
Το 2003 υπέγραψε την Έρευνα και την Οργάνωση Παραγωγής για τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων του BBC Talk Greek με θέμα τον ελληνικό λαογραφικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, η οποία γυρίστηκε σε όλους τους νομούς της Ελλάδας.
Το 2005 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Keratsini για τη Syn Productions, με θέμα την ανθρωπολογική και πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής του Κερατσινίου από την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922 μέχρι σήμερα.
Το 2006 σκηνοθέτησε το video-art Sumo Kiss, για το Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο, μία δραματοποιημένη αποτύπωση της δυτικοποιημένης Ιαπωνίας μέσα από το αρχαίο άθλημα του Sumo.
Από το 2007 έως το 2009 ταξίδεψε σε 7 μεγαλουπόλεις (Σάο Πάολο, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Μουμπάι, Μέξικο Σίτυ, Κάιρο), κινηματογραφώντας και παράλληλα συλλέγοντας αρχειακό υλικό, στο πλαίσιο της πολύχρονης και σε εξέλιξη έρευνάς του The Days πάνω στον άνθρωπο στα πολυπληθέστερα μητροπολιτικά κέντρα του πλανήτη.
Το 2010 ταξίδεψε στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, καταγράφοντας για την Unesco τα έθιμα και τις τελετουργίες των νομαδικών φυλών της Σαχάρας.
Το 2012 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Νήσος Αγίων, για τη σειρά "Προσκυνήματα" της ΕΤ3 με θέμα τον πρώιμο Χριστιανικό πολιτισμό στoν χώρο της Μεσογείου.
Το 2015 ανέλαβε την Έρευνα και την Οργάνωση Παραγωγής για την Google SMB Films, καθώς και για τις βρετανικές εταιρίες παραγωγής Brightside TV και Across The Pond.
Το 2013, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Κύπριο αρχαιολόγο Στέλιο Περδίκη, κατέγραψε και τεκμηρίωσε τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς των Τούρκων στρατιωτών και αρχαιολόγων στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου κατά την Επιχείρηση Αττίλα το 1974, καταγραφή που συνέβαλε στη διεθνή αποκάλυψη και νομική τεκμηρίωση στον ΟΗΕ του οργανωμένου σχεδίου αρχαιοκαπηλίας του ψευδοκράτους.
Από το 2016 έως το 2018, σε συνεργασία με μία ομάδα τολμηρών Ελλήνων και Γερμανών Ιστορικών υπό την επιστημονική επίβλεψη του Χάγκεν Φλάισερ, κατέγραψε σε μορφή συνεντεύξεων την προφορική ιστορία των τελευταίων εν ζωή Ελλήνων και Ελληνίδων μαρτύρων των ναζιστικών εγκλημάτων της Κατοχής, στα πλαίσια του προγράμματος ψηφιακής βιβλιοθήκης προφορικής ιστορίας του Frei Universität Berlin (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου) Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα (Memories of Occupation in Greece). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπό τη χρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ταμείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Κοινωνική Ευθύνη Μέλλον και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. (Ως Ιστορικός Ερευνητής έχει ερευνήσει σε οπτικοακουστικό επίπεδο αρχεία, στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και στις επιμέρους συλλογές της ΕΡΤ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών, στο Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, στα Αρχεία Ενόπλων Δυνάμεων, στο Αρχείο Κινηματογραφικού Υλικού του Ομοσπονδιακού Αρχείου του Βερολίνου, στην Ταινιοθήκη της Βέρνης, στο Ιστορικό Αρχείο BBC, στο Αρχείο Deutsche Welle, στο Αρχείο Reuters, στο Αρχείο Associated Press, σε ραδιοφωνικά αρχεία, καθώς και σε ένα πλήθος ιδιωτικών φωτογραφικών και κινηματογραφικών συλλογών.)
Το 2018 διασκεύασε σε κινηματογραφικό σενάριο μυθοπλασίας το νέο μυθιστόρημα της Ισραηλινής συγγραφέως Shulamit Shapir Nevo Under the stars of Andromeda, το οποίο προορίζεται να γίνει ταινία το 2023.
Τ0 2019 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του θεατρικού έργου του Operation Kalavryta 1943, μία σκηνική δραματοποίηση της Επιχείρησης Καλάβρυτα που οδήγησε στη Σφαγή των Καλαβρύτων τον Δεκέμβριο του 1943.
Τον χειμώνα του 2019, ανέβηκε στην Αθήνα στο Θέατρο Σταθμός (σε σκην. Μάνου Καρατζογιάννη) το θεατρικό έργο-ντοκιμαντέρ Μάρτυρες των Αθηνών, βασισμένο στην έρευνά του πάνω στη βιωματική ιστορία της Αθήνας της Κατοχής, έτσι όπως την έχει καταγράψει στο προσωπικό του αρχείο μέσα από συνεντεύξεις και καταθέσεις Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτικών, διασωθέντων, συγγενών θυμάτων, αυτοπτών μαρτύρων, αντιστασιακών.
Το 2021 προετοιμάζει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Shalom Bouzouki, με θέμα το φαινόμενο της ελληνικής μουσικής στο Ισραήλ, πάνω στην επιστημονική έρευνα των διακεκριμένων κοινωνικών ανθρωπολόγων Βασιλικής Γιακουμάκη και Σίσσυς Θεοδοσίου και με την Υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι Μέλος της Προκριματικής Επιτροπής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Παρουσιαστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ελένης Βλάσση.
Ως αφηγητής στην Ελληνική και στην Αγγλική, έχει εργαστεί σε πολλές παραγωγές ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει γράψει και μεταφράσει θεατρικά έργα από την Αγγλική.