benoit

Καλλιτέχνης με πολύ πάθος και ενδιαφέροντα, ο Benoît Lelièvre, ο οποίος εντάχθηκε στο Εθνικό Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, στην ηλικία των 19 ετών και στη συνέχεια ακολούθησε για 11 χρόνια καριέρα διεθνούς χορευτή και σολίστ, που τον οδήγησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 3000 παραστάσεις σε 27 χώρες, με την τελευταία παράσταση του στη Νέα Υόρκη το 2003. Γεμάτος από αυτή την εμπειρία, για μερικά χρόνια αφιερώθηκε σε δραματικά έργα, κωμωδίες (μεταξύ των οποίων δύο όπερες στο διάσημο Palais Garnier στο Παρίσι). Έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη επαγγελματική μικρού μήκους ταινία του το 2005.

Για δύο χρόνια σκηνοθέτησε διαφημίσεις για μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, περίπου 40 διαφημίσεις, ενώ σκηνοθέτησε περίπου 85 ταινίες, που επιλέχθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Στη συνέχεια επέστρεψε σε ταινίες μυθοπλασίας και για ένα χρονικό διάστημα στο Λος Άντζελες, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι σκηνοθέτης στην Κίνα όπου έκανε και την τελευταία του ταινία, «Ο καθρέφτης της Αλίκης», που προβλήθηκε στη Σαγκάη το 2015. Η ταινία έχει επιλεγεί σε περίπου τριάντα διεθνή φεστιβάλ και κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη και το αγαπημένο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινέζικου Κινηματογράφου του Παρισιού, κέρδισε το πρώτο βραβείο ηθοποιού στο Los Angeles Asians on Film Festival. , την ειδική αναφορά της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ της Marbella (Ισπανία) και την καλύτερη ξένη ταινία στο φεστιβάλ GKGP της Κίνας. Η ταινία ήταν στον επίσημο διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη, στο Μόντρεαλ, στο Σαν Χοσέ και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης. Την ίδια χρονιά, ο Benoît Lelièvre προσκλήθηκε στο Πεκίνο από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας και την Ομάδα Κινηματογράφου της Κίνας, για να συμμετάσχει στη γαλλική αντιπροσωπεία στο συμπόσιο για τον κινηματογράφο.

Το 2015 δημιουργεί και συνδιοργανώνει στο Παρίσι το φεστιβάλ κινηματογράφου «Παρίσι-Σαγκάη». Το 2016 συμμετέχει και πάλι στην Κίνα, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σε συμπόσιο κινηματογράφου και γίνεται επίτιμο μέλος της Κινεζικής Πολιτιστικής Μετάφρασης και Σπουδών (CCTSS). Την ίδια χρονιά, το CNC (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, χρηματοδότης ταινιών και ντοκιμαντέρ) και τον εντάσσει στην επιτροπή «Avance avant réalisation», προκειμένου να επιλέξει τα καλύτερα σενάρια που μπορεί να χρηματοδοτηθούν.

Το 2017, είναι ένας από τους 3 Γάλλους καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν το έργο του στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Πεκίνου στο Πεκίνο για την ξενόγλωσση έκθεση "L'Est Éveillé, l'Ouest Émerveillé"( Η ανατολή ξυπνάει και η Δύση θαυματουργεί), όπου η ταινία του "Ο καθρέφτης της Αλίκης" προβάλλεται περισσότερο από 130 φορές. Το 2018 είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Golden Orchids, ένα παράλληλο γεγονός που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και παρουσιάζει κινεζικές ταινίες. Το ίδιο έτος είναι στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος Στήριξης Κινηματογραφικών Ταινιών Xi'an Road Silk στην Κίνα. Το 2019, είναι ο τελετάρχης της νύχτας του Πεκίνου, μια βραδιά που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου για τον εορτασμό της φιλίας μεταξύ των δύο μεγάλων εκδηλώσεων.

Το ερχόμενο Φθινόπωρο 2019 θα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ SPAC της Εβδομάδας των Κινέζων Συγγραφέων, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Είναι  καθηγητής και διεθνής λέκτορας και διδάσκει κυρίως την ιστορία των μέσων ενημέρωσης και του κινηματογράφου στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Σαγκάης. Δίνει διαλέξεις και Masterclass στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Παρισίων, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Nanjing και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Στις αρχές του 2020 θα σκηνοθετήσει την κινέζικη ταινία επιστημονικής φαντασίας "Extreme Space".